Pages

0

My wish..

Assalamualaikum..

Lama sungguh tak report no..
Almaklum tugas hakiki banyak menuntut penggunaan masa
Tugas hakiki sebagai seorang ibu and seorang pendidik..

InsyaAllah... after this, this blog will be a platform for me to share everything that I've create.. things that I've altered  to be used by all teachers, parents and people to educate their love one..

Mungkin tak seberapa.. sebab saya pun masih nak menimba ilmu..
So you all are invited to download and ask whatever you want to me..and also give ideas and shareyour ideas as long as kamu-kamu di luar itu menjaga penggunaan bahasa...

 So doakan saya istiqomah dalam berdakwah dengan cara ini..

Stay tune for piece of mind... that is downloadable.. eheh

P/S: you are most welcome to share..to use..and to link to this blog .. as long as you make it for a good will..




0

Walid kerja lagi?..

Dah dua hari ni kakak asik merungut walid kerja shift malam..
Ummi cuba pujuk dgn kata walid cari rezeki n nak bagi kakak sekolah dll.. Masuk hari ketiga (hari ini)..die tanya lagi

Balqis: walid pagi dah tak ada.. Walid kerja ke ummi?
Ummi: yup.. Walid kerja..
Balqis: oo...,walid asyik kerja je.. (Tetiba die berhenti bercakap..n tersenyum..)

Balqis: takpa balqis suka walid kerja.. Bia je walid suka kerja..takpa..
Bla..bla..bla..

Ummi: PULAK ??!!!!!!! Hahahhaha

Kecik ati walid dengar kakak cakap mcm tu...

Kakak...kakak... Ummi tau kakak tak suka walid kerja malam n siang.. Ummi tau kakak sayang walid lebih dari segalanya.. N ummi tau walid pun sayang kita lebih dari segalanya...
0

POSTO..POSTO..


Rasanya memang agak lama saya membisu dari dunia blog ..
Sibuk menguruskan rumah tangga dan hal kerja..

Kadang-kadang terfikir yang nak saja saya tutup blog ini..

Apa cerita saya sekarang..
Oooo..saya makin sihat..
anak-anak pun alhamdulillah sihat...
Suami saya..lagi sihat...

Anda sihat?
Semoga sihat yaa....

Sekarang saya tengah sibuk buat apa?
Sekarang tengah mood menjahit..
Nanti saya post hasil kerja saya ya...

Tak la pakar ..
setakat nak jahit untuk diri sendiri boleh la...

Anda bagaimana??

*** banyak merepek haih!!
0

.... Goreng....

Balik dari mesyuarat di tempat kerja suami saya mengadu yang puteri sulung saya buat perangai..
Berebut mainan dengan cucu sulung pengasuh kesayangan mereka..
Saya sudah dapat bayangkan muka suami saya yang keletihan melayan "perangai" anak saya yang seorang tu..
Habis satu pekan suami saya pusing semata-mata nak mencari "kipas bercoklat" yang direbutkan..
Akhirnya, dapat kipas jugak..cuma bukan kipas ada coklat..tapi,kipas berbateri warna nak ke coklat...ahahaha..
boleh lah tu yang...

Sedang bersiap untuk tunaikan solat zohor,
suami saya mencelah sewaktu kami sedang memutuskan apakah menu hari ini..
Ceritanya begini...

Alkisah terjadikepada seorang rakan suami saya..
Hari itu dia teringin nak makan ikan bawal goreng..
Jadi dia pun pesan la kepadapekedai yang berkenaan
(sila baca dengan telo kedah..)

Si polan: Kak(akak la kot..ahaha) tapaukan saya nasi..sayoq ngan bawai gogheng..
Pekedai: Pa? Bawang gogheng..
Si polan: Ha..bawai gogheng..
Sup..sap..sup..sap..(kesan bunyik orang bungkus nasi)
Pekedai: siap...

Rakan suami saya ini dengan muka yang agak lapar bawak la balik makanan yang dibungkusnya ke tempat kerja..
Buka-buka bungkusan semangatnya untuk menjamu selera dengan sangat berselera terbantut..
Yang ada nasik putih..sayur bayam dan.... Bawang goreng...
Dan die terpaksalah makan dengan keadaan berserah....

Kehkehkeh...
Pecah perut saya ketawa...kesian la..
Kata suami lagi sampai ke sudah dia tak pernah pesan lagi nasik lauk ikan bawal goreng...
Takut kene makan nasi dengan bawang goreng ...kekekekek

Jadi hari ni menu kami..ikan bawal goreng kicap..ahahaha...
(pemalas punya saya...)

Dah..dah...jom masak..
0

Kiriman 2012

Hmm..baru la dapat spend masa merepek di alam maya ni..
Jadual yang sangat padat ?
Mungkin jugak..padat dengan melayan kerenah anak-anak

Awal tahun saya...sangat meriah..anak- anak saya makin petah bercakap (serta merepek)
Kerja saya..setakat ini semuanya berjalan lancar...
Keluarga saya..alhamdulillah masih normal..
Kesihatan saya..alhamdulillah..juga normal...

Alhamdulillah...

Teringin juga berkongsi beberapa perkara dengan rakan-rakan..
Tapi sekarang ni sedang berada dalam kenderaan yang bergerak..
Yang boleh menyebabkan saya muntah tak ingat( saya ni mabuk kereta..)

Jadi selepas kenderaan ini berhenti bergerak saya sambung perkongsian saya ..

Oh ya..tunggu perubahan dan penambahbaikan yang bakal saya lakukan dalam masa yang terkat ini kepada blog saya...
0

Boipren lama??????

Di parkir kereta di suatu pasar raya....

Isteri: pernah bayangkan tak tetiba tengah soping terserempak dengan kekasih hati yang dlu?
Suami: .....
Isteri : camner agaknye ekk?
Suami : pernah gak terpikir..tapi dah nak jumpe.. Nak buek camno ?
Isteri: ........,

Kalau la korang terjumper boyfriend lama atau girlfriend lama korang aderkah korang bakal terkejut..atau menyorok belakang troli pasaraya... Atau di elakang bini @laki anda...atau mungkin buat tak tau??

Kalau saya... Saya menyorok belakang suami saya atau menyorok dalam fitting room..ahahahahah

Such a coward... Dont I?

P/s kepada En. Tokane : terima kasih sebab ambik saya jadi suri hidup awak... Sesungguhnya saya sangat bahagia
Walaupun awak suke buat saya bengang bile awak drive..muahz!
3

Panaskan Enjin

Lama dah tak rajin nak menulis..
Terlalu sibuk dengan semua di sekeliling..dan satu lagi pernah gak terfikir "Ape ke jadahnye membuat benda alah blog ni???"
Sesetengah orang ada sebab dia menulis blog..mungkin nak luahkan apa yang ada dalam hati depa..atau menghamburkan apa yang ada dalam minda ...
Maklumlah kalau cakap dedepan nanti ade plak yang merasa dan terasa plak...

Bagi saya ....?
Nak tau kenapa saya menulis... It fall back many years ago... Masa tu anak dara lagi..belom kenal lagi my other half...
Baru lepas graduate... Dan mengikuti kursus bagi siswazah menganggur..dalam bidang tekstil...(hurm..kemana agaknya ksmua rakan serumah saya ye...)
Saya menulis sebab saya banyak tertekan waktu tu...
Baru lepas putus cinta..
Baru lepas putus sumber kewangan(simpanan memang habis licin...)
Baru lepas berhenti kerja (masa tu kerja kat restoren makanan segera..malam jadi technician di kedai komputer cum cyber cafe')
Saya tak minat kursus yang saya mintak...saya ikut sebab saya tanak duduk macam org bodoh di rumah dan menambah beban ibu ayah.
Dan masa tu saya sedang menghidap penyakit dan menahan kesakitan...bergantung kepada ubat penahan sakit...

Konklusinya saya menulis sebab saya tertekan..
Saya dalam situasi di mana saya tiada sahabat...
Semua sahabat baik saya sudah berkerja..paling tidak pun sudah balik kampung sambil menunggu "pinangan"
Saya malu dengan diri saya...saya takut nak luah perasaan kepada rakan baru serumah..
Saya malu dengan sahabat saya yang sudah gah memegang duit sendiri...

Dengan menulis sekurangnya saya dapat meluah perasaan sedih saya pada masa itu...
Dan timbul rasa nak menulis sebab saya suka baca jurnal seorang bloggers.. Blue hikari...
Leraikah rasa tertekan saya?
Bagi saya.. Jawapannya ya... !
Itu sebab saya menulis....

Dan sekarang semua rasa sedih sudah berlalu...alhamdulillah...
Sekarang sekiranya saya hadapi masalah..saya boleh luah kepada "teman serumah" saya...
Semua dugaan yang saya hadapi dapat saya harungi... Syukur kepada Allah...

Dan sekarang kenapa saya rasa nak menulis?
Teman serumah saya sekarang adalah sahabat baik saya..saya boleh luah perasaan saya pada dia...
Lagipun saya dengan mudah dapat tanya khabar rakan2 saya menggunakan Facebook atau Twitter...

Nantilah saya pikir kenapa saya nak menulis..

Yang pastinya saya suka merepek...ahahahahaha...
Lagipun teman serumah saya tu kata die suka baca bebelan saya...
Mungkin saya akan guna alasan itu untuk menulis...

Boleh ke?????
Back to Top